Article
Konkreettisesti kohti pienempää hiilijalanjälkeä
27.11.2024
Teknologia, Liiketoiminta
Article
Konkreettisesti kohti pienempää hiilijalanjälkeä
Teknologia, Liiketoiminta
27.11.2024
Konkreettisesti kohti pienempää hiilijalanjälkeä
Teknologia, Liiketoiminta
11.27.2024
Article
Konkreettisesti kohti pienempää hiilijalanjälkeä
Teknologia, Liiketoiminta
11.27.2024
Article
Konkreettisesti kohti pienempää hiilijalanjälkeä
Teknologia, Liiketoiminta
November 27, 2024
Aiemmassa artikkelissa kerroimme ESG-raportointiin liittyvien velvoitteiden laajenemisesta. Tällä kerralla kerromme, miten pääset alkuun ympäristövastuuseen kuuluvan hiilijalanjäljen mittaamisessa ja hiilipäästöjen vähentämisessä.
Tiedetään, että liiketoiminta hyötyy vastuullisuudesta. Kuluttajat ovat tietoisempia esimerkiksi ilmasto- ja tasa-arvokysymyksistä, ja monet haluavat asioida vastuullisten yritysten kanssa. Osaava työvoima hakeutuu töihin hommansa kunnialla hoitaviin yrityksiin. Pankit lainaavat mieluummin rahaa ja pienemmällä marginaalilla päästötavoitteet ja muut vastuullisuusvelvoitteet täyttäville yrityksille.
“Pian bisneksestä tulee myös paljon vaikeampaa ja kalliimpaa, jos et ole vastuullinen. Suunnitteilla on muun muassa EU:n päästökauppaan liittyvä hiilipörssi vuodelle 2027, jossa isosta hiilijalanjäljestä joutuu maksamaan. Myös sääntelyyn on odotettavissa tarkennuksia ja laajennuksia tulevaisuudessa”, CarbonLinkin toimitusjohtaja Ari Rekonen ennustaa.
Alkuun vastuullisuudessa
Miten vastuullisessa liiketoiminnassa pääsee alkuun? Aluksi yrityksen tulisi miettiä, mitä vastuullisuudella juuri sen kohdalla tavoitellaan ja millainen rooli sillä on yrityksen strategiassa. Nykypäivänä vastuullisuuden on jo tavalla tai toisella oltava osa yrityksen arvopohjaa. Sen lisäksi sillä voidaan tavoitella esimerkiksi kilpailuetua, alhaisempia kuluja tai pienempiä liiketoimintariskejä.
Seuraavaksi tulee pohtia, missä vaiheessa ESG-raportointia yritys on, mitä dataa sillä on ja millaisia resursseja raportointiin on käytettävissä. Yrityksen kannattaa myös tarkistaa, tuleeko sen raportoida vastuullisuudestaan ESG-raportoinnin CSRD -direktiivin ja siihen liittyvän ESRS-standardin mukaisesti. Lisäksi tulee suunnitella vastuullisuustyön konkreettista toteuttamista ja resursointia.
“Yrityksen tulee pohtia, kuinka paljon se pystyy käyttämään henkilöstön resursseja laskentaan vai kannattaisiko sitä automatisoida. Tiedon kerääminen manuaalisesti on aikaavievää, ja lukujen pitäminen ajan tasalla vähintäänkin haastavaa. Työn tuottavuutta voi tehostaa laskentaan kehitetyllä teknologialla, jolloin aikaa vapautuu vaikuttavampaan vastuullisuustyöhön”, Rekonen neuvoo.
Tiedä hiilijalanjälkesi
Ympäristövastuu on merkittävä osa yrityksen vastuullisuustyötä ja sillä tavoitellaan ympäristön suojelemista yrityksen toiminnan vaikutuksilta. Yrityksen hiilijalanjälki taas on merkittävä osa ympäristövastuuta. Hiilijalanjälkeä pienentämällä yritys voi konkreettisesti ja positiivisesti vaikuttaa vastuullisuuteensa.
“Jotta hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa, sitä tulee mitata. Yrityksen tulisi seurata hiilijalanjälkeä samalla tavalla kuin liikevaihtoa, muuten sitä ei voi johtaa”, Rekonen alleviivaa.
Jokaisen yrityksen tulisi omalta kohdaltaan arvioida, mikä kaikki sen toiminnassa aikaansaa hiilipäästöjä ja mitä kaikkea sen tulee laskea hiilijalanjälkeen. Yrityksen tulee arvioida sekä suorat että epäsuorat hiilipäästöt liiketoiminnan joka vaiheessa esimerkiksi raaka-aineiden saapumisesta tuotteen toimittamiseen loppuasiakkaalle.
CarbonLinkin hiilijalanjälkilaskurilla yritys voi automatisoida hiilijalanjälkiraportoinnin. Laskurin tuottama raportti luokittelee yrityksen hiilipäästöt eri kategorioihin ja esittää ne visuaalisesti helppotajuisessa muodossa. Näin yritys voi heti tunnistaa, mistä sen toiminnasta aiheutuu eniten päästöjä ja pureutua niiden vähentämiseen.
“Jotta päästöjä voidaan vähentää, pitää tietää minkä kokoinen hiilijalanjälki yrityksen toiminnasta jää. Tiedon avulla yritys voi ryhtyä konkreettisiin toimiin päästöjen vähentämiseksi. Siksihän tämä koko raportointiviitekehys on olemassa, että voidaan kehittää liiketoimintaa vastuullisemmaksi”, Rekonen sanoo.
Kohti vähäpäästöistä tulevaisuutta
Raportoinnin avulla selvitetään, millä on isoin vaikutus yrityksen päästöihin. Päästöjä voi syntyä niin suorista kuin epäsuoristakin lähteistä, ja varsinkin kumppaniyritysten päästöjä voi olla vaikea arvioida.
"Nopea ja helposti tehtävä päästövähennys on sähkösopimuksen vaihtaminen sertifioituun ja uusiutuvalla energialla tuotettuun sähköön. Mutta sen jälkeen yrityksen voi olla vaikeampaa omin päin löytää helppoja päästövähennyksiä, sillä monelle yritykselle scope 1 ja 2 -hiilipäästöt ovat kymmenesosa kokonaisuudesta ja loput tulevatkin kumppanien scope 3 -päästöistä. Tämä asia selviää vain selvittämällä koko toiminnan hiilipäästöt", Rekonen sanoo.
Yksi esimerkki epäsuorista scope 3 -päästöistä on tekoälyn käyttäminen, sillä sen hiilijalanjälkeä on tutkittu todella vähän. Arvioidaan, että tekoälyllä on tänä päivänä suurempi hiilijalanjälki kuin lentoliikenteellä. Eli jos yritys hyödyntää tekoälyä tai vaikka sosiaalista mediaa toiminnassaan, niillä voi olla valtavat vaikutukset yrityksen hiilijalanjälkeen.
Vasta kun yritys tietää senhetkiset hiilipäästönsä kokonaisuudessaan, se voi aloittaa toimenpiteet niiden vähentämiseksi:
“Usko siihen, että tiede tulee ja korjaa ilmastonmuutoksen, on vastuun työntämistä muualle. Yrityksille voi olla vähän pelottavaa ja vaikeaa miettiä tällaisia asioita, mutta niiden tulisi laajentaa näkökulmaa ja aloittaa vastuullisuustyö reippaasti. Tämä paikka pitäisi nimittäin jättää parempaan kuntoon kuin se nyt on”, Rekonen päättää.