Article
Kasvua ja kilpailukykyä SaaS-ekosysteemillä
12.12.2024
Liiketoiminta, Teknologia
Article
Kasvua ja kilpailukykyä SaaS-ekosysteemillä
Liiketoiminta, Teknologia
12.12.2024
Kasvua ja kilpailukykyä SaaS-ekosysteemillä
Liiketoiminta, Teknologia
12.12.2024
Article
Kasvua ja kilpailukykyä SaaS-ekosysteemillä
Liiketoiminta, Teknologia
12.12.2024
Article
Kasvua ja kilpailukykyä SaaS-ekosysteemillä
Liiketoiminta, Teknologia
December 12, 2024
SaaS-ekosysteemi muodostuu eri pilvipalveluista, joita yritys tarvitsee liiketoiminnassaan. Suomalaisyritykset ovat innokkaita pilvipalveluiden käyttäjiä – DESI-raportin mukaan 66% suomalaisyrityksistä käyttää pilvipalveluja, mikä on lähes kaksinkertainen osuus EU:n keskiarvoon verrattuna.
Gartner ennustaa, että vuoteen 2028 mennessä pilvialustat tulevat olemaan yrityksille yksi elintärkeistä kilpailuedun lähteistä. Kun jo nyt pilveä hyödynnetään yrityksen toiminnan ja palveluiden kehittämisessä, muutamassa vuodessa siitä tulee liiketoimintakriittinen kysymys johdon agendalle myös pienille ja keskisuurille yrityksille sekä julkiselle sektorille.
SaaS-ekosysteemin hyödyt
SaaS on lyhenne sanoista Software as a Service. SaaS-ekosysteemillä tarkoitetaan joukkoa pilvipohjaisia alustoja, sovelluksia, työkaluja ja integraatioita, jotka toimivat tehokkaasti yhdessä yrityksen tarpeiden mukaan. Ekosysteemistrategiassa otetaan kantaa, miten eri pilvipalveluita hyödynnetään yrityksen liiketoiminnan tavoitteiden saavuttamiseksi.
Ekosysteemin sovellusten välinen yhteistoiminta perustuu API-rajapintoihin ja integraatioihin, jotka mahdollistavat tiedonkulun ja automaation sovellusten välillä. Nykymaailmassa tarve reaaliaikaisille API:lle on merkittävä: ekosysteemit hyödyntävät API-rajapintoja järjestelmien integroinnissa, prosessien automatisoinnissa ja datan keräämisessä.
Toimiva SaaS-ekosysteemi elää ja kehittyy jatkuvasti. Yritykset hyötyvät siitä, että sen palveluntarjoajat ja kumppanit innovoivat jatkuvasti uusia ominaisuuksia ekosysteemin eri sovelluksiin. Kun kaikki ekosysteemin osat toimivat saumattomasti yhdessä, yritys voi hyödyntää synergiaetuja ja säästää aikaa, resursseja ja kustannuksia perinteiseen kehitys- ja ylläpitotyöhön verrattuna.
ERP-ekosysteemin ytimessä
ERP (Enterprise Resource Planning) -järjestelmä on monille yrityksille ekosysteemin perusta. Integroimalla ERP-järjestelmään liiketoiminnan kannalta kriittisiä sovelluksia yritys saa kattavan näkymän toimintaansa.
“Koottava ERP on modulaarinen, eli tarjoaa yrityksille joustavuutta ekosysteemin rakentamiseen. Sen ydinjärjestelmää täydennetään API:en kautta muilla sovelluksilla, jolloin asiakas voi koota oikean ratkaisun tarpeisiinsa ilman tarpeettomia sovellushankintoja”, kertoo Yvette Hoogewerf, Visman segmenttijohtaja.
Koottavuuden avulla yritys voi kustannustehokkaasti hyödyntää liiketoiminnalle hyödyllisimpiä ERP-ekosysteemin komponentteja. Näitä ovat esimerkiksi kirjanpito ja taloushallinto, toimitusketjun hallinta, henkilöstöhallinto, asiakkuuksien hallinta, projektinhallinta, tuotanto sekä raportointi ja analytiikka.
Kasvua ja skaalautuvuutta
SaaS-ekosysteemi tukee yrityksen kasvua ja skaalautuvuutta sekä mahdollistaa nopean reagoinnin liiketoimintaympäristön muutoksiin ja uusiin mahdollisuuksiin. Jos yrityksen kysyntä kasvaa, kilpailutilanne muuttuu tai se haluaa laajentua uusille markkinoille, ekosysteemi mukautuu nopeasti uusiin tarpeisiin ilman kalliita IT-investointeja.
SaaS-ekosysteemin avulla yritys voi kehittää vahvempia asiakassuhteita. Yritys voi esimerkiksi yhdistää ERP-järjestelmänsä CRM-alustaan, mikä mahdollistaa asiakastietojen, ostodatan ja asiakaskäyttäytymisen jakamisen kahden järjestelmän välillä. Parempaa palvelua tarjoamalla yritys voi saada tyytyväisempiä ja sitoutuneempia asiakkaita ja kasvattaa myyntiään.
SaaS-ekosysteemin yhtenäiset prosessit ja automatisointi lisäävät yrityksen tehokkuutta. Sen avulla yritys voi virtaviivaistaa ja automatisoida monia rutiinitehtäviä, kuten tietojen syöttämistä ja raportointia. Tämä vapauttaa työntekijöiden aikaa, jolloin he voivat keskittyä tärkeämpiin tehtäviin.
“Kehittynyt ERP-ekosysteemi hyödyntää automaatiota, tekoälyä ja koneoppimista, jolloin työn tehokkuus paranee. Ihmisille jää enemmän aikaa strategisiin hankkeisiin”, Hoogewerf sanoo.
Lisäksi SaaS-ekosysteemin tarjoaman data ja analytiikka auttavat yrityksiä tekemään parempia päätöksiä ja johtamaan yritystä reaaliaikaisella tiedolla. Esimerkiksi integroimalla taloushallinnon työkalun ERP:hen yritys voi saada paremman näkyvyyden taloustilanteeseen, jolloin sen on helpompi optimoida toimintaansa, hallita kassavirtoja ja vähentää kustannuksia.