Article
Multitaskaus syö työtehoasi – näin saat keskittymiskykysi takaisin
17.3.2025
Työelämä & johtajuus
Article
Multitaskaus syö työtehoasi – näin saat keskittymiskykysi takaisin
Työelämä & johtajuus
17.3.2025

Multitaskaus syö työtehoasi – näin saat keskittymiskykysi takaisin
Työelämä & johtajuus
17.3.2025
Article
Multitaskaus syö työtehoasi – näin saat keskittymiskykysi takaisin
Työelämä & johtajuus
3.17.2025
Article
Multitaskaus syö työtehoasi – näin saat keskittymiskykysi takaisin
Työelämä & johtajuus
March 17, 2025
Kuvittele seuraavanlainen tilanne: yrität kirjoittaa tärkeää raporttia, mutta samalla vilkuilet sähköpostia, vastaat kollegan pikaviestiin ja tarkistat puhelimeen tulleet ilmoitukset. Kuulostaako tutulta?
Moni meistä uskoo olevansa tehokkaita multitaskatessaan, mutta totuus on päinvastainen. AfterIT-podcastissamme vieraillut aivotutkimukseen perehtynyt kasvatustieteilijä ja Silta Educationin perustaja Veera Virintie kertoo, miksi multitaskaaminen on haitallista ja miten voimme sen sijaan vahvistaa keskittymiskykyämme.
Valppaat aivot
Nykyajan tietotyöläisellä on yhä esi-isiemme aivot. Metsästäjä-keräilijöinä selviytymisemme riippui valppaana pysymisestä: jos olisimme uppoutuneet täysin yhteen tehtävään, emme olisi huomanneet pensaikossa rapisevaa uhkaa.
“Aivojamme ei ole luotu tietotyöhön. Koska olemme luonnostaan mieleltämme valppaita, meidän pitää harjoitella keskittyneeseen tilaan pääsemistä. Joudumme suorastaan ponnistelemaan, kun yritämme keskittyä johonkin”, Virintie kuvaa.
Keskittymistä voi ajatella valokeilaksi, joka kohdistuu yhteen asiaan kerrallaan. Kun keskittyminen yhdestä asiasta herpaantuu toiseen, valokeila seuraa sen mukana. Keskittymiskykyä on pitää valokeila halutussa kohteessa ja torjua muut häiriötekijät.
“Se on aika lähellä sellaista läsnäolon taitoa, että on oikeasti läsnä tässä hetkessä, eikä anna ajatusten harhailla menneeseen tai tulevaan”, Virintie sanoo.
Multitaskaus uuvuttaa
Tutkimusten mukaan tietotyöntekijä pystyy nykyään keskittymään yhteen tehtävään keskimäärin vain 47 sekunnin ajan. Kymmenen vuotta sitten sama luku oli vielä kolme minuuttia, eli suunta on huolestuttava.
“Nykyään työympäristössä on valtava informaatiotulva eri kanavista ja erilaiset notifikaatiot keskeyttävät meidät jatkuvasti. Kun tähän lisätään tapamme vilkuilla koko ajan puhelinta, ei ole ihme, että ihmisten on vaikeaa keskittyä”, Virintie kertoo.
Virintien mukaan kuvittelemme, ettei poukkoilu tehtävästä toiseen haittaa, mutta todellisuudessa joudumme orientoitumaan uudelleen jokaisen keskeytyksen jälkeen.
“Aivomme eivät kykene suorittamaan kahta kognitiivista tehtävää samanaikaisesti. Emme esimerkiksi voi oikeasti kuunnella ja kirjoittaa samaan aikaan. Jatkuva vaihtelu tehtävien välillä ei lisää tehokkuutta, vaan kuormittaa aivoja ja heikentää suorituskykyä. Itse asiassa aivotutkijoiden mukaan multitaskaaminen on aivoille yhtä haitallista kuin tupakointi keuhkoille."
Keskity ja menesty
Keskittyneessä tilassa sykkeemme laskee ja olo tuntuu rauhalliselta. Moni tunnistaa tämän flow-tilana, jossa työt sujuvat kuin itsestään.
“Maailmassa, joka on täynnä häiriöitä ja informaatiota, tarvitsemme keskittymiskykyä ongelmanratkaisuun, luovuuteen, innovointiin ja asioiden valmiiksi saamiseen. Emme saa niitä aikaiseksi 47 sekunnissa”, Virintie sanoo.
“Kun tutkimuksissa on verrattu kahta ryhmää toisiinsa, jossa yksi ryhmä multitaskaa ja toinen ryhmä keskittyy yhteen asiaan kerrallaan, tämä jälkimmäinen ryhmä on aina ollut se tuottavampi ja nopeampi työssään”, hän lisää.
Onneksi keskittymiskyky on taito, jota voi treenata. Mitä jos antaisit aivoillesi mahdollisuuden keskittyä paremmin? Kokeile viikon ajan yhtä tai useampaa Veera Virintien alla vinkkaamaa keinoa. Huomaatko eron esimerkiksi tehokkuudessa tai jaksamisessa työpäivän päätteeksi?
Näin vahvistat keskittymiskykyäsi – kokeile viikon ajan
1. Aloita päivä ilman puhelinta
Vältä puhelimen selaamista heti herättyäsi, sillä se saa aivosi ylivirittyneeseen tilaan ja vaikeuttaa keskittymistä koko päivän. Tee sen sijaan rauhoittava hengitysharjoitus, jossa otat ensin kaksi syvää sisäänhengitystä ja sitten puhallat pitkän, rauhallisen uloshengityksen.
2. Liiku aamulla – vaikka vain 10 minuuttia
Lyhytkin aamukävely luonnonvalossa lisää dopamiinin eritystä, mikä auttaa keskittymään ja parantaa mielialaa. Pidempikestoinen säännöllinen liikunta nostaa dopamiinitasoa tuntikausiksi.
3. Rajoita somea ja ilmoituksia
Laita turhat ilmoitukset pois päältä puhelimesta ja läppäriltä, ja rajoita somen selaamista. Laita puhelin pois näkyvistä työskentelyn ajaksi, jottei se ole heti käden ulottuvilla.
4. Vältä moniajoa
Aivomme eivät pysty hoitamaan useaa tehtävään yhtä aikaa. Sulje sähköposti ja muut häiriötekijät ja keskity yhteen työtehtävään kerrallaan esimerkiksi 30-90 minuutin jaksoissa. Huomaa, miten hyvältä tuntuu saada jotain kerralla valmiiksi.
5. Lepuuta aivojasi
Puhelimen selaamisen sijaan pyhitä vapaa-aikasi asioille, joista oikeasti välität. Anna aivoille taukoa ulkoisista ärsykkeistä, varsinkin jos työsi vaatii jatkuvaa viesteihin reagointia.
6. Anna mielelle tilaa
Anna aivojesi levätä menemällä kävelylle ilman kuulokkeita tai viettämällä hetki täysin hiljaisuudessa. Opettele sietämään tylsyyttä. Luovimmat ideat syntyvät usein silloin, kun mieli saa vaellella vapaasti.