Article

Taloushallinnon trendit 2025

Vuosi 2025 on taloushallinnossa asiakkaiden valveutuneisuuden, tekoälykokeilujen ja tuleviin viranomaisvelvoitteisiin valmistautumisen vuosi.

Article

Taloushallinnon trendit 2025

Vuosi 2025 on taloushallinnossa asiakkaiden valveutuneisuuden, tekoälykokeilujen ja tuleviin viranomaisvelvoitteisiin valmistautumisen vuosi.

Article

Taloushallinnon trendit 2025

Vuosi 2025 on taloushallinnossa asiakkaiden valveutuneisuuden, tekoälykokeilujen ja tuleviin viranomaisvelvoitteisiin valmistautumisen vuosi.

Liiketoiminta, Teknologia

Article

Taloushallinnon trendit 2025

Vuosi 2025 on taloushallinnossa asiakkaiden valveutuneisuuden, tekoälykokeilujen ja tuleviin viranomaisvelvoitteisiin valmistautumisen vuosi.

Liiketoiminta, Teknologia

Taloushallinnossa tapahtuu nyt merkittäviä muutoksia. Asiakkaat ovat yhä valveutuneempia ja vaativampia. Varsinkin nuorempi yrittäjäkunta on hyvin tietoinen automaation ja tekoälyn tuomista mahdollisuuksista ja sen vuoksi he odottavat kustannustehokkaita ratkaisuja ja asiantuntijuutta liiketoiminnan kehittämiseen.

Automaation arvon sanallistaminen

Palveluiden ja ohjelmistojen tuottajille tämä tarkoittaa tarvetta vakuuttaa kaikki asiakkaat automaation hyödyistä ja sen lisäämisestä liiketoimintaprosesseihin. Uhkana nimittäin on, että osa niin tilitoimistoista kuin asiakasyrityksistä joutuu lopettamaan toimintansa jo lähivuosina, koska heillä ei ole valmiuksia sopeutua uuteen maailmaan.

Automaation hyödyt on osattava sanallistaa niin, että uudistusvastaisinkin yrittäjä ymmärtää ne. Tämä trendi haastaa palveluntuottajia korostamaan automaation konkreettisia arvoja.

Netvisor automatisoi kirjanpidon lähes 100%:sesti

Tekoälyn ja automaation voima

Tekoäly on tullut jokapäiväiseksi osaksi työelämää viimeistään viime vuosien aikana. Työntekoa tehostetaan monin tavoin tekoälypohjaisilla ratkaisuilla.

Meillä Vismalla tämä näkyy siten, että satsaamme yhä enemmän resursseja automaation ja tekoälyn kehittämiseen taloushallinnon ohjelmistoissamme. Viime vuonna ostimme kaksi tekoälyä ja automaatiota edistävää yritystä samannimisillä tuotteilla, FabricAI:n ja Accoden. FabricAI integroituu taloushallinto-ohjelmistoon ja vapauttaa kirjanpitäjän työaikaa tekoälypohjaisen ostolaskujen käsittelyn avulla. Accode on myös taloushallinto-ohjelmistoon integroitava palvelu, jolla voi automatisoida tiliotteiden ja ostolaskujen käsittelyn. Ostettujen yritysten lisäksi teemme ydinohjelmistoihimme tekoälykokeiluita, joilla pyrimme tuomaan lisäarvoa asiakkaillemme.

Aikaa asiakkaalle

Automaation hyödyt näkyvät jo selvästi taloushallinnon rutiinitehtävissä, mutta vuonna 2025 Visman Netvisor aikoo tuoda sen mukaan myös tavallisiin asiakaspalvelutilanteisiin. Netvisorin vuoden 2024 aikana teettämissä tutkimuksissa on korostunut yksi asia; yritysasiakkaat kaipaavat henkilökohtaista palvelua. Mitä enemmän tilitoimistossa kyetään automatisoimaan, sitä enemmän voidaan antaa henkilökohtaista palvelua.

“Tässä tulemme tilitoimistojen ja ohjelmistotoimittajien yhteiseen intressiin, joka on monipuolinen taloushallinnon palvelukokonaisuus. Tavoitteemme on saada kotimaiset yhtiöt johtamaan omaa liiketoimintaansa systemaattisesti ja sitä kautta menestymään ja hyödyttämään koko yhteiskuntaa,” kuvaa Janne Lyytikäinen, Visma Solutionsin FMS-tuotteiden liiketoimintajohtaja.ikäinen, Visma Solutionsin FMS-tuotteiden liiketoimintajohtaja.

Asiantuntijuuden merkitys kasvaa

Taloushallinnon ammattilaisten osaamisvaade kasvaa vuosi vuodelta. Täytyy hallita substanssi, ohjelmistot, konsultointi ja yhä tiheämmin muuttuva lainsäädäntö. Kun ohjelmistot tekevät jo suuren osan perustehtävistä, jää asiantuntijalla myös aikaa itsensä kehittämiseen ja asiakkaan kysymyksiin vastaamiseen.

Palvelun luonne muuttuu, kun tekoäly hoitaa rutiinit

Palvelun luonne muuttuu, kun tekoäly hoitaa rutiinit. Tällä hetkellä kirjanpitäjien koulutuksessa painottuu ohjelmisto-osaaminen, mutta jo lähitulevaisuudessa asiantuntijaosaamisen tarve vahvistuu. Tämä näkyy jo nyt auki olevissa tilitoimistojen työpaikoissa. Taloushallinnon asiantuntijoita haetaan enemmän kuin kirjanpitäjiä.

Tilitoimistojen tulisi ottaa tässä isompaa roolia tarjoten syvempiä ja monitasoisempia palveluita asiakkailleen.

Yksi vuonna 2025 konkretisoituva esimerkki tällaisesta palvelusta on ESG- eli kestävyys ja vastuullisuusraportointi. Se ei vielä vuonna 2025 ole pakollinen pk-yrityksille, mutta niille tulee vaateita toimitusketjun isommilta asiakkailta, joille ESG-raportointi tulee pakolliseksi. Aiheesta tullaan ainakin kyselemään luottokumppaneilta, joten toivottavasti tilitoimistoissa on valmiudet vastata asiakkaiden kysymyksiin.

Digitalisaatio laajenee

Digitalisaatio laajenee lähivuosina taloushallinnon kentällä. Vuonna 2025 ei vielä ole tulossa merkittäviä vaateita verottajan tai valtionhallinnon suunnalta, mutta niihin on tärkeä alkaa jo valmistautua.

Ohjelmistotaloissa tuleviin viranomaisvaateisiin valmistaudutaan jo kovaa vauhtia.

“Rakennamme Netvisorilla digiyhteiskuntaa yhdessä viranomaisten kanssa ja ensimmäiset sykäykset esimerkiksi kuittien digitalisointiin tullaan näkemään vuoden 2025 lopulla, vaikka e-kuittisäännös onkin tulossa vasta 2027,” avaa Janne Lyytikäinen.

Tilinpäätöksen IFRS-standardi otetaan Suomessa käyttöön vuoden 2026 alussa, joten siihen on valmistauduttava jo tänä vuonna. Muita lähivuosien digihankkeita ovat verkkolaskustandardi ja hankintasanomien digitalisointi.

Rakennamme digiyhteiskuntaa yhdessä viranomaisten kanssa

Väistämätön muutos on integraatioiden tarpeen kasvu. Etenkin toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönotto pienissä yrityksissä lisääntyy. Positiivista tässä kehityksessä on, että asiakkaiden taloushallinnon reaaliaikaisuus lisääntyy, kun ohjelmistot on integroitu ja tieto kulkee automaattisesti.

Rahanpesulain (KYC) toteuttamisessa toivottavasti päästää tilitoimistoissa jo huomattavasti parempaan kattavuuteen kuin viime vuonna. Nyt isommat tilitoimistot hoitavat velvoitteensa hienosti, mutta alan iso massa ei edelleenkään toimi alaa velvoittavan lain mukaan.

Konsolidaatio hyödyttää asiakkaita

Tilitoimistokentän konsolidoituminen, eli yritysostot ja -fuusioituminen jatkuu. Kuten edellä jo ennakoimme, kaikki eivät pysy kehityksen kelkassa, joten niiden kohtalo on joko lopettaa tai myydä liiketoimintansa isommille. Suurempien toimijoiden merkitys alalla kasvaa, kun asiakkaat vaativat automaation ja tekoälyn hyödyntämistä.

Meidän mielestämme konsolidaatio tulee hyödyttämään asiakkaita, sillä suuremmat tilitoimistot pystyvät tarjoamaan kattavampia palveluita. Tulevaisuuden tilitoimistoissa painottuu kyky pysyä mukana automaation ja digitalisaation kehityksessä.

Tilitoimistot, ottakaa isompaa roolia asiakkaidenne arjesta. Antakaa suomalaisille yrityksille paremmat edellytykset kasvaa.

Vuosi 2025 on murroksen aikaa taloushallinnossa. Se vaatii kykyä sopeutua ja hyödyntää tarjolla olevia teknologisia ratkaisuja. Palveluntuottajille tämä tarkoittaa uuden oppimista ja innovaatioiden omaksumista osaksi liiketoimintaa, jotta voidaan vastata tulevaisuuden asiakastarpeisiin ja pysyä kilpailukykyisinä markkinoilla.

Tilitoimistot, ottakaa isompaa roolia asiakkaidenne arjesta. Hyödyntäkää ohjelmistojen mahdollisuuksia budjetoinnissa ja ennustamisessa. Antakaa suomalaisille yrityksille paremmat edellytykset kasvaa. Sitä meidän yhteiskuntamme tarvitsee.


Artikkeli on alunperin julkaistu Netvisorin sivustolla osoitteessa
https://netvisor.fi/blog/taloushallinnon-trendit-2025/

Sinua voisi kiinnostaa myös