Software

Tutkimus: Suomessa yrittäjällä on hyvät onnistumisen edellytykset – Yrittäjyyden arvostusta on silti lisättävä

Visman teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan yrittäjyyden lähtökohdat ovat Suomessa hyvät. Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ville Kuusela sanoo kuitenkin, että yrittäjyyden esteitä pitäisi purkaa lisää parantamalla kannustimia ja kehittämällä suomalaista yrittäjyyden kulttuuria entistä rohkeammaksi.

Visma julkaisee tänään kattavan tutkimuksen, joka käsittelee pienten ja keskisuurten yritysten tilaa Euroopassa – myös Suomessa. Tutkimuksessa selvitettiin, millaisten asioiden kanssa pk-yrittäjät painivat yritystä perustaessaan, yritystoimintaa pyörittäessään ja liiketoimintaa kasvattaessaan. Toisaalta yrittäjät kertovat myös, mikä heitä motivoi ja saa jatkamaan haastavinakin taloudellisina aikoina.

Esteitä on poistettu, mutta kannustimia on liian vähän

Suomessa yrittäjyyden esteitä on onnistuttu poistamaan. Tutkimukseen vastanneista yrittäjistä 66 % sanoo, ettei hallinnollisen avun saaminen ole lainkaan tai juuri lainkaan hankalaa. Samoin 62 % pitää sopivien työntekijöiden löytämistä ja 55 % tarvittavan aloituspääoman hankkimista ainakin suhteellisen helppona. Tätä tukee myös Valtioneuvoston viime vuonna teettämä tutkimus. Silti vain harva ryhtyy Suomessa yrittäjäksi. 

“Yksi näkökulma on, että kannusteet yrittäjyydelle ovat riittämättömät – elämme Suomessa edelleen palkkatyöyhteiskunnan ehdoilla. Kansakunnan talous ei kuitenkaan kasva ilman elinvoimaista yrittäjyyttä, joten meidän on ehdottomasti löydettävä rohkeita keinoja sen vahvistamiseksi”, sanoo Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ville Kuusela.  

Hyvä uutinen on, että varsin moni nuori harkitsee yrittäjäksi ryhtymistä. Taloustutkimuksen aiemmin tänä vuonna toteuttaman Nuorten tulevaisuusraportin mukaan lähes puolet nuorista miettii yrittäjän uraa vaihtoehtona. Kuusela muistuttaakin, että meidän tehtävämme on varmistaa se, että tulevat sukupolvet pystyvät toteuttamaan unelmansa.

Digitalisaatio on Suomessa muuta Eurooppaa pidemmällä

Suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten yrittäjien etu on pitkälle viety digitalisaatio, jonka avulla toimintaa on jo tehostettu merkittävästi. Lähes kaikissa yrityksen hallinnollisiin toimiin liittyvissä tehtävissä Pohjoismaat ovat pilvipohjaisten ohjelmistojen käyttöönotossa muuta Eurooppaa edellä.

Vaikka regulaatioita ja vaatimuksia, kuten harmaan talouden kitkemistä ja rahanpesun estämistä, on lisätty, yrittäjän työmäärä ei ole kasvanut merkittävästi. Ville Kuuselan mukaan tämä johtuu pitkälti digitalisaation tuomasta tehokkuudesta ja siitä, että tilitoimistot ja ohjelmistotalot seuraavat jatkuvasti sääntelymuutoksia ja auttavat asiakkaitaan toteuttamaan ne.

“Toimintaa tukeva kumppaniverkosto ja kokonaisvaltaisesti hyödynnetyt modernit ohjelmistot antavat yrittäjälle mahdollisuuden keskittyä omaan ydintekemiseen. Tehtävät, jotka ovat selvästi oman osaamisalueen ulkopuolella, on viisasta ulkoistaa rohkeasti muualle”, Kuusela kannustaa.

Suomessa kasvua tavoitellaan maltillisesti

Tutkimukseen vastanneiden suomalaisyrittäjien tavoitteena on erityisesti tulojen (26 % vastaajista) ja asiakasmäärän (20 %) kasvattaminen. Valtioneuvoston selvityksessä puolestaan todetaan, että muihin maihin verrattuna Suomessa harva yrittäjä todella tavoittelee kasvua. Kuuselan mukaan suomalainen yrittäjäkulttuuri on perinteisesti varovainen, ja yrittäjät aloittavat usein pienesti, käyttäen omaa pääomaansa. Tämä hidastaa kasvua ja estää suurempia läpimurtoja.

“Muualla päin maailmaa liikkeelle lähdetään rohkeammin ja isoin ulkopuolisin investoinnein. Pääoman hankkiminen ei sinänsä ole Suomessa ongelma, mutta kotimaisen pääoman puute ohjaa voittoja ulkomaille. Tämä kehitys tulisi kääntää, jotta tuotot jäisivät Suomeen ja tukisivat kotimaista taloutta uusien sijoitusten muodossa”, arvioi Kuusela.

Lähtökohdat ovat hyvät, mutta yrittäjämyönteisyyttä tarvitaan lisää

Yrittäjyydelle on Suomessa hyvät lähtökohdat, ja moni yrittäjä (46 % vastaajista) uskoo saavuttavansa tavoitteensa ensi vuonna. Toisaalta, 23 % vastaajista sanoo, olevansa joko hiukan (17 %) tai todella (6 %) epävarma tavoitteidensa saavuttamisesta. Kuusela muistuttaakin, että muutosta tarvitaan edelleen:

“Kotimaisen vaurauden syntymistä tulee tukea, jotta Suomesta löytyisi jatkossakin kotimaisia sijoittajia. Olennaista on rakentaa yrittäjämyönteinen yhteiskunta, jossa yrittäjyyden koko elinkaari on turvattu. Yrittäjyyden tulisi olla houkuttelevampaa ja kiinnostavampaa kuin palkkatyön.”

Tutustu tutkimukseen täällä >>

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sanna Burton, brändi- ja viestintäjohtaja, Visma Finland Holding Oy
+358 50 322 5222, sanna.burton@visma.com

Visma
Visma on johtava liiketoimintakriittisten pilviohjelmistojen toimittaja, jonka liikevaihto oli 2,4 miljardia euroa vuonna 2023. Vismalla on yli 15 000 työntekijää ja 1,8 miljoonaa asiakasta Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Rakennamme toimivampaa yhteiskuntaa yksinkertaistamalla ja automatisoimalla kaikenkokoisten yritysten ja organisaatioiden työtä.

Suomessa 1400 Visman asiantuntijaa auttaa asiakkaita sujuvoittamaan liiketoimintaansa. www.visma.fi

Lehdistön yhteyshenkilö

Sanna Burton

Brändi- ja viestintäjohtaja

+358 50 322 5222