Organisation

Sotesektorille 3 miljardin säästöt työvuorosuunnittelun automatisoinnilla

Sosiaalipalvelualan yritys Treili Oy on vuoden aikana automatisoinut työvuorosuunnittelun käytäntöjä niin, että vuorojen suunnitteluun kuluva aika on vähentynyt huomattavasti. Yritys arvioikin, että Suomessa voitaisiin työvuorosuunnitelmien automatisoinnilla saada tavoiteltu 3 miljardin säästö soteuudistukselle.

Sosiaalipalvelualan yritys Treili Oy on vuoden aikana automatisoinut työvuorosuunnittelun käytäntöjä niin, että vuorojen suunnitteluun kuluva aika on vähentynyt huomattavasti. Ennen automatisointia Treilin esihenkilöiltä meni jopa 30 % työajasta vuorojen suunnitteluun. Yritys arvioikin, että Suomessa voitaisiin työvuorosuunnitelmien automatisoinnilla saada tavoiteltu 3 miljardin säästö soteuudistukselle.

Työvuorosuunnittelu vaikuttaa sotesektorilla niin työhyvinvointiin, palveluiden laatuun kuin kustannuksiin. Työvuorosuunnittelu on erityisen kriittisessä roolissa kustannusten näkökulmasta, sillä alan henkilöstökulut muodostavat noin 80–85 % kustannuksista.

Treilin toimitusjohtaja Leena Lehtosen mukaan työvuorosuunnittelun automatisoinnilla voisi olla alalle mittavat vaikutukset.

"Jos valtakunnallisesti Suomessa laskettaisiin, paljonko työvuorosuunnitelmien laatimiseen käytetään aikaa, niin tästä voisi hyvinkin löytyä se tavoiteltu kolmen miljardin säästö soteuudistukselle", Lehtonen arvioi.

Treili automatisoi omat työvuorokäytänteensä Visma Enterprisen työvoiman hallintajärjestelmä Numeronin avulla. Lehtosen mukaan ennen automatisointia suunnittelu aiheutti useita haasteita aina palkanlaskennasta esihenkilöiden ajankäyttöön.

"Ennen muutosta karkeasti noin 30 prosenttia esihenkilöiden ajasta meni työvuorosuunnitteluun", Lehtonen sanoo.

Kriittinen työpanos valui siis väärään kohtaan ja esihenkilöitä olisi kaivattu listojen ja toteumien teon sijaan muualla.

Automatisointi mahdollistaa tuottavuuden kasvun ja työhyvinvoinnin huomioimisen

Lehtosen mukaan automatisointi on tuonut juuri sitä tuottavuutta, jota sotesektorilla kipeästi tarvitaan. Yrityksen tavoitteena on vähentää suunnitteluun ja optimointiin kuluvaa aikaa vielä lisää, mutta listojen suunnitteluun ja toteuttamiseen käytetty aika on pienentynyt jo huomattavasti.

Automatisoinnilla on vaikutusta myös työhyvinvointiin. Optimoinnilla ja tekoälyllä pyritään mahdollistamaan työntekijöiden toiveita, mieltymyksiä ja työvuoropainotuksia. Se takaa muun muassa sen, että työaikalaki ja TES toteutuvat kaikissa vuoroissa. Lehtosen mukaan he voivat nyt luottaa siihen, että listoissa on varmasti huomioitu tärkeimmät asiat, kuten työntekijöiden vuorokausilepo.

Visma Enterprisella iloitaan Treilin saamista hyödyistä ja uskotaan myös vahvasti siihen, että automatisoinnilla on valtavasti mahdollisuuksia sotesektorille.

"Sote -sektorilla ollaan tällä hetkellä valtavien muutosten edessä. Vismalle tämä muutos on näkynyt esimerkiksi siten, että nyt asiakkailla ollaan valmiita kääntämään jokainen kivi, jotta palveluja voitaisiin tuottaa laadusta tinkimättä, kustannustehokkaasti ja henkilöstön voimavarat huomioiden", kertoo työvoimahallinnan asiantuntija Pirjo Ketola Vismalta.

"Treili on hieno esimerkki rohkeudesta lähteä uudistamaan toimintamalleja ja hyödyntämään teknologian tuomia mahdollisuuksia digitalisaatiosta ja tekoälystä", Ketola lisää.

Lisätiedot:
Leena Lehtonen, toimitusjohtaja, Treili Oy, +358 40 704 4280
Pirjo Ketola, työvoimahallinnan asiantuntija, Visma Enterprise Oy, +358 50 408 1355

Treili Oy
Treili Oy on yhteiskunnallinen yritys, jonka omistaa Sopimusvuorisäätiö sr. Se tuottaa mielenterveys- ja päihdepalveluita, ikäihmisten palveluita sekä perhepalveluita. Treilin liikevoitto käytetään investointeihin, kehittämiseen ja henkilöstön hyvinvointiin. Yritys työllistää noin 200 henkilöä ja sen palveluiden piirissä on päivittäin noin 300 asiakasta. https://www.treili.fi/

Visma Enterprise Oy
Visma Enterprise tarjoaa monipuolisesti henkilöstö- ja työvoimanhallintaratkaisuja sekä opetushallinnon sähköisiä palveluita. Tuotteisiin kuuluvat Wilma, M2, Saima HR, Numeron ja Tiima. Taustallamme on ketterä pohjoismainen ohjelmistotalo Visma, joka työllistää Suomessa yli 1600 asiantuntijaa. www.visma.fi/enterprise/

Lehdistön yhteyshenkilö

Sanna Burton

Brändi- ja viestintäjohtaja

+358 50 322 5222